De geschiedenis van de Van der Valk familie

Grenzeloze ambities, wereldwijd verspreide hotels en een prachtige geschiedenis. We hebben het hier over Van der Valk. Met bijna honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd een uniek familiebedrijf.

Hoe het ooit begon…

Wie denkt dat het nakomertje in een rij van 24 kinderen kansloos is, heeft Martinus Van der Valk niet gekend. Het was Martinus die in 1929, na het overlijden van zijn moeder, Boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten met bijhorend café overnam én groot maakte. Overal zag hij kansen en hij greep ze met beide handen. ‘Je moet de slaplantjes oprapen die een ander weggooit’ had zijn vader hem ingeprent en dat heeft hij zijn hele leven ter harte genomen. Op een handige manier maakte hij gebruik van de kansen die zich voordeden. Martinus was een man van de ideeën. Aan zakelijk instinct ontbrak het hem niet. Een geboren ondernemer met een neus voor handel.

Zo ruilde hij op een dag een paard voor een auto. Lang kon hij niet genieten van zijn aanwinst, want de volgende dag wilde de auto niet meer starten. Om toch een beetje plezier van zijn aankoop te hebben monteerde Martinus de autowielen onder zijn paardenkar. Nu had hij een geruisloze wagen. Het werd een ongezien succes! Andere karrenbezitters kwamen bij Martinus voor banden en hij rolde als vanzelf in de autohandel.

Als zakenman was Martinus veel onderweg. Het viel hem echter op dat hij nergens zo’n lekker eten voorgeschoteld kreeg als thuis. Hij bedacht zich dat hij de bezoekers van de Gouden Leeuw wilde laten genieten van een heerlijke maaltijd, net zoals bij moeder thuis. En zo ontstond het eerste horecaconcept

Terwijl Martinus in de autohandel bleef, baatte zijn vrouw Rie het ‘eetcafé uit. Twaalf kinderen werden geboren uit het huwelijk van Martinus en Rie. De hulp van de kinderen kon goed gebruikt worden in het bedrijf. Het was hard werken in het gezin Van der Valk, er was geen tijd om stil te zitten. Het concept sloeg aan, het succes viel al snel niet meer bij te benen. Martinus greep de gelegenheid aan om de zaak verder uit te breiden. Hotelkamers voor handelaars die met hun vee naar de veemarkt trokken. Bovendien gaf het zekerheid voor zijn dochters, die allemaal hun steentje konden bijdragen aan de onderneming.

Martinus bedacht dat hij voor elk kind een zaak wilde. Dit moest lukken! Zijn kinderen hadden tenslotte het ondernemerschap met de paplepel meegekregen. Martinus ging op zoek naar geschikte horecabedrijven om over te nemen, terwijl Rie en de kinderen de Gouden Leeuw verder uitbaatten. De zaken die Martinus kocht, waren doorgaans ondernemingen die er financieel niet al te best voor stonden, maar waar hij wel toekomst in zag. Het was het begin van de Van der Valk keten.

In de jaren tachtig en negentig ging de groei van het concern heel snel. Er werden niet alleen horecazaken overgenomen, er werd ook veel nieuw gebouwd.  Het Van der Valk-rijk breidde zich gestaag uit.

Familiebanden

Inmiddels zijn we sinds de start al weer enkele decennia verder. Heel wat vestigingen zijn erbij gekomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en op de Nederlandse Antillen. De vierde generatie staat intussen aan het roer en hier en daar is zelfs de vijfde generatie al mee aan het werk. Onlangs is bovendien het eerste lid van de zesde generatie geboren. Opvolging gegarandeerd!

Samen wordt er gebouwd, gerenoveerd, gemoderniseerd, uitgebreid,… om op hun beurt de fakkel weer over te dragen aan de volgende generatie. Net zoals Martinus dat ooit gewild heeft.

Tweede huis

Doordat Van der Valk een echt familiebedrijf is voelen medewerkers zich onmiddellijk thuis. Dat er hard moet gewerkt worden, valt niet te ontkennen. De familie Van der Valk geeft daarin dagelijks zelf het goede voorbeeld. Van der Valk erkent ook dat hun kracht vooral ook bij de medewerkers ligt. Het zijn zij die de service en gastvrijheid leveren waar Van der Valk zo om bekend staat.  Doorheen de jaren voelt Van der Valk nog steeds aan als thuiskomen. Lekker eten en drinken en een goeie nachtrust in een gezellige omgeving waarbij ook steeds een praatje gemaakt kan worden met de medewerkers of de Valk-directeur him/herself.

Waarom de toekan en geen valk?

Laat dit de meest gestelde vraag zijn aan de familie Van der Valk! En begrijpelijk ook!

Wel, het antwoord is heel eenvoudig. De familie was op zoek naar een symbool voor de ganse familie. De valk werd, zo net na de oorlog, nog te vaak geassocieerd met de roofvogelsymboliek die door de nazi’s werd gebruikt. Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan daarentegen is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons.”